Alkemist in 125 let Siemensa

Podjetje Siemens je kot največje inženirsko podjetje v Evropi na območju Srbije prisotno vse od leta 1887. Kot pomembni gospodarski partner je s svojimi tehnološkimi rešitvami v 125-ih letih delovanja vseskozi sooblikoval tamkajšnji ritem življenja. Pomembno je vplival na informacijske, mobilizacijske, kulturne in druge spremembe v državi, saj je že v začetku 20. stoletja pripeljal prvo javno termoelektrarno, usposobil prvo avtomatsko telefonsko centralo v Novem Sadu, vzpostavil tramvaj v osrčju Beograda ter poskrbel za razsvetljavo v Narodnem gledališču. Izzivom pa vse do danes ni videti konca.

Svoje delovanje so v jubilejni 125-letnci Siemensa v Srbiji, času pomembnih tehnoloških sprememb, državnih tvorb, vojn in pomembnih gospodarskih prelomnic, zbrali v obsežno monografijo “Korak pred časom – 125 let Siemensa v Srbiji”, ki s svojim historičnim vpogledom tvori pomemben dokument časa.

Zato smo še toliko bolj počaščeni, da smo del tako obsežne zgodovine  nekje na poti postali tudi mi. Kot dolgoletni prevajalski partnerji, smo v Alkemistu omenjeno monografijo prevedli v angleški jezik, zaupana pa nam je bila tudi lektura v angleškem in srbskem jeziku.

Podjetju Siemens bi se ob tej priložnosti še enkrat radi zahvalili za zaupanje.

Monografijo “Korak pred časom – 125 let Siemensa v Srbiji” si lahko v celoti ogledate tukaj.