TED govori o jezikih

TED  velja za neprofitno organizacijo, namenjeno širjenju idej. Njena zgodba je pričela rasti leta 1984 z organizacijo prve konference ter vse od tedaj združevala strokovnjake, svetovne mislece, inovatorje in posebneže, ki so v svojih krajših nastopih nagovarjali svet. Veliko predavanj je dostopnih tudi na spletu, v Alkemistu pa smo se odločili preveriti, kaj nam utegne TED povedati o jezikih.

 

1. Mark Pagel – Kako je jezik spremenil človeštvo

Biolog Mark Pagel pojasni zanimivo teorijo o tem, zakaj smo ljudje razvili kompleksni sistem jezika. Trdi, da je jezik del “socialne tehnologije”, ki je zgodnjim človeškim plemenom dala dostop do pomembnega novega orodja: sodelovanja.

 

2.  Patricia Kuhl – Jezikovna nadajenost dojenčkov

Patricia Kuhl predstavi izjemna odkritja o tem, kako se dojenčki naučijo nekega jezika prek poslušanja ljudi okrog njih in “izvajanja statistike” o glasovih, ki jih morajo poznati. Domiselni laboratorijski poskusi in možganska slikanja prikazujejo izjemne miselne procese, preko katerih šestmesečni dojenčki dojemajo svet.

3. Patricia Ryan – Ne zanašajte se na angleški jezik

Dolgoletna profesorica angleškega jezika Patricia Ryan že v začetku izzove z vprašanjem ali osredotočenost sveta na angleški jezik preprečuje širjenje sijajnih idej v drugih jezikih?

 4. Murray Gell-Mann – O predniku jezikov
 
Murray Gell-Mann na kratko predstavi iskanje skupnega prednika modernih jezikov.
 
 
5. Deana Kodele – (Ni)sem  za jezike
 
Deana Kodele je skozi delo v izobraževanju doma in v tujini ugotovila, kako velika prednost je znanje tujih jezikov in kako velika ovira za tiste, ki jih ne znajo. Pri učenju tujih jezikov je prišla do svoje formule, kako se jezik naučiti najhitreje in najučinkovitejše.